Ασφάλεια καινούργιου αυτοκινήτου: Τι πρέπει να γνωρίζεις

Ετοιμάζεσαι να παραλάβεις το νέο σου αυτοκίνητο; Πριν γυρίσεις το κλειδί για να βάλεις μπροστά και να βγεις στους δρόμους για την πρώτη βόλτα, διάβασε όλα όσα πρέπει να γνωρίζεις για την ασφάλεια του καινούργιου σου αυτοκινήτου.

Για να επιλέξεις σωστά την ασφάλεια του καινούργιου σου αυτοκινήτου θα πρέπει να λάβεις υπόψη κάποια δεδομένα, τα οποία καθορίζουν τις επιλογές που έχεις στη διάθεσή σου.

Τι σημαίνει “καινούργιο” αυτοκίνητο;

Για τους περισσότερους, καινούργιο αυτοκίνητο είναι το αυτοκίνητο που μόλις αγοράστηκε και το κοντέρ του γράφει μηδέν χιλιόμετρα. Έτσι λοιπόν, και για τις ασφαλιστικές εταιρείες, καινούργιο θεωρείται ένα αυτοκίνητο στο οποίο η πρώτη άδεια κυκλοφορίας του εκδόθηκε με την αγορά του.

Αρκεί η βασική ασφάλεια;

Η βασική ασφάλεια, όπως πιθανά γνωρίζεις, είναι υποχρεωτική από τον νόμο και ισχύει για όλα τα οχήματα που κινούνται στους ελληνικούς δρόμους. Συνεπώς πριν ακόμα καθίσεις στη θέση του οδηγού θα πρέπει να έχεις εξασφαλίσει ότι το αυτοκίνητό σου είναι ασφαλισμένο.

Η κάλυψη ωστόσο που προβλέπεται στη βασική ασφάλεια πιθανά να μην σου αρκεί, καθώς περιλαμβάνει μόνο την αστική ευθύνη. Μπορεί λοιπόν με τη βασική ασφάλεια να έχεις την κάλυψη που απαιτεί ο νόμος, δεν έχεις όμως πρόσθετες καλύψεις όπως η θραύση κρυστάλλων, η μερική ή ολική κλοπή, η πυρκαγιά, οι θεομηνίες, η νομική προστασία, η θραύση κρυστάλλων, η οδική βοήθεια κ.ά., τις οποίες θα ήθελες για να νιώθεις μεγαλύτερη σιγουριά πώς οτιδήποτε συμβεί στο νέο σου αυτοκίνητο θα λάβεις την αντίστοιχη αποζημίωση.

Σε κάθε περίπτωση, ένα καινούργιο αυτοκίνητο σημαίνει ότι έχεις επενδύσει ένα καθόλου ευκαταφρόνητο ποσό για την απόκτησή του, οπότε μία ασφάλεια που περιλαμβάνει πληθώρα καλύψεων, σου εξασφαλίζει ότι δεν θα διαταραχθεί ο προϋπολογισμός σου από πιθανή ζημιά ή ατύχημα. Επομένως, για να νιώθεις σιγουριά καλύτερα να προσθέσεις τις καλύψεις που θεωρείς σημαντικές για εσένα ή να επιλέξεις ένα πρόγραμμα ασφάλισης που θα περιλαμβάνει επιπλέον καλύψεις πέρα από τη βασική./p>

Επιπλέον, εάν είσαι νέος οδηγός καλό είναι να γνωρίζεις ότι επιλέγοντας μικτή ασφάλεια αποκτάς κάλυψη και για τις ζημιές ιδίου αυτοκινήτου, οπότε θα αποζημιωθείς και για ζημιές που πιθανά προκαλέσεις εσύ στο καινούργιο σου αυτοκίνητο.


Ποιες καλύψεις θεωρούνται σημαντικές;

Πριν καταλήξεις σε πρόγραμμα ασφάλισης για το καινούργιο σου αυτοκίνητο, θα πρέπει να μελετήσεις προσεκτικά ποιες καλύψεις περιλαμβάνονται στα διαφορετικά προγράμματα, ώστε να επιλέξεις εκείνο που σε κάνει να νιώθεις ασφαλής και σίγουρος.

Και παρότι οι πρόσθετες καλύψεις έχουν επιπλέον επιβάρυνση στο κόστος της ασφάλειας, σίγουρα θα σε γλιτώσουν από μεγαλύτερα έξοδα που πιθανά προκύψουν στις διαδρομές σου.

Οι πιο σημαντικές λοιπόν καλύψεις που μπορείς να προσθέσεις στην ασφάλεια καινούργιου αυτοκινήτου είναι:

  • Φροντίδα ατυχήματος

Σε περίπτωση ατυχήματος η ασφαλιστική σου εταιρεία θα φροντίσει να καταγράψει το περιστατικό στέλνοντας τον κατάλληλο συνεργάτη ο οποίος θα συμπληρώσει τα έγγραφα που χρειάζονται.

  • Θραύση κρυστάλλων

Αφορά στην κάλυψη για τη ζημιά στα τζάμια του αυτοκινήτου, καθώς και στα έξοδα αντικατάστασής τους.

  • Θεομηνίες

Η συγκεκριμένη κάλυψη παρέχει ασφάλεια σε περίπτωση που προκληθούν ζημιές στο αυτοκίνητο από ακραία καιρικά και φυσικά φαινόμενα.

  • Κλοπή

Πρόκειται για μία βασική κάλυψη που πρέπει να επιλέξεις οπωσδήποτε, αφού σου προσφέρει αποζημίωση σε περίπτωση μερικής ή ολικής κλοπής του οχήματός σου.

  • Νομική προστασία

Η ασφαλιστική σου εταιρεία αναλαμβάνει τα έξοδα για τη νομική εκπροσώπηση τόσο εντός, όσο και εκτός δικαστηρίου, εφόσον έχεις εμπλακεί σε τροχαίο.

  • Ζημιές από ανασφάλιστο όχημα

Μια κάλυψη εξαιρετικά απαραίτητη καθώς εάν σε τρακάρει ανασφάλιστο όχημα αποζημιώνεσαι για τις ζημιές που θα προκληθούν στο όχημά σου.

  • Ζημιές ιδίου αυτοκινήτου (μικτή)

Εάν εμπλακείς σε ατύχημα με δική σου υπαιτιότητα, η εν λόγω κάλυψη φροντίζει για την αποζημίωσή σου για τις ζημιές που θα προκαλέσεις εσύ στο αυτοκίνητό σου.

Πόσο κοστίζει η ασφάλεια καινούργιου αυτοκινήτου;

Η τιμή κάθε ασφαλιστικού προγράμματος διαμορφώνεται σύμφωνα με συγκεκριμένους παράγοντες οι οποίοι συνυπολογίζονται. Έτσι και η τιμή της ασφάλειας για ένα καινούργιο αυτοκινήτου καθορίζεται από τα εξής στοιχεία:

  • Καλύψεις

Το σύνολο των καλύψεων που θα επιλέξεις για το ασφαλιστήριό σου διαμορφώνει ανάλογα και την τιμή.

  • Ηλικία οχήματος
     
  • Τυχόν απαλλαγές

Το ποσό δηλαδή που βαρύνει εσένα σε περίπτωση ζημιάς.

  • Ηλικία οδηγού και του ιδιοκτήτη

Οδηγοί κάτω των 25 ετών ή όσοι έχουν αποκτήσει το δίπλωμά τους λιγότερο από 1 έτος, θεωρούνται από τις ασφαλιστικές εταιρείες οδηγοί με υψηλό ρίσκο, οπότε υπάρχει η επιβάρυνση του επασφάλιστρου στο ασφαλιστήριό τους.

  • Χρήση οχήματος

Η χρήση του οχήματος επηρεάζει την τιμή της ασφάλειας. Εάν πρόκειται δηλαδή για ιδιωτικό ή επαγγελματικής χρήσης.

  • Ημερομηνία πρώτης κυκλοφορίας του οχήματος
     
  • Κυβισμός οχήματος
     
  • Αξία οχήματος
     
  • Διάρκεια ασφάλισης

Εάν δηλαδή το ασφαλιστήριο θα είναι ετήσιο ή εξάμηνο ή τρίμηνο.

  • Περιοχή

Ανάλογα με την περιοχή κατοικίας και τη συχνότητα των τροχαίων ατυχημάτων επηρεάζεται και η τιμή του ασφαλιστηρίου.

Επιλέγοντας λοιπόν το ασφαλιστικό πρόγραμμα που ταιριάζει στις δικές σου ανάγκες και στο καινούργιο σου αυτοκίνητο, θα διαπιστώσεις ότι ναι μεν το κόστος διαμορφώνεται από συγκεκριμένους παράγοντες, ωστόσο η αξία των καλύψεων που απολαμβάνεις έχει πολλαπλάσια οφέλη σε σχέση με την τιμή.

Για το νέο σου αυτοκίνητο επίλεξε Groupama

Επίλεξε έξυπνα την ασφάλεια του καινούργιου σου αυτοκινήτου, διασφαλίζοντας πως ό,τι κι αν σου συμβεί στο δρόμο θα είσαι σίγουρος πως το ασφαλιστικό σου πρόγραμμα έχει τις καλύψεις που επιθυμείς.

Η Groupama Ασφαλιστική έχει φροντίσει μέσα από τα τρία ασφαλιστικά προγράμματα “Pilote”, το Eco, το Value και το Plus, να σου προσφέρει ένα εύρος βασικών και προαιρετικών καλύψεων, που σε απαλλάσουν από κάθε έγνοια, ώστε να απολαμβάνεις κάθε στιγμή την οδήγηση με το νέο σου αυτοκίνητο.

Εγγραφείτε στο Newsletter