Ασφάλεια πυρός και σεισμού κατοικίας: Όσα πρέπει να γνωρίζεις

Το σπίτι αποτελεί πάντα προτεραιότητά σου. Γιατί στεγάζει τα όνειρά σου και τους ανθρώπους που αγαπάς. Το σπίτι είναι όλη σου η ζωή, γι’ αυτό πρέπει να φροντίζεις για την ασφάλειά του. Ένα ασφαλιστικό πρόγραμμα πυρός και σεισμού κατοικίας είναι λοιπόν απαραίτητο ακριβώς γιατί καλύπτει το χώρο σου από ενδεχόμενους κινδύνους που ίσως σου κοστίσουν πολύ ακριβά.

Το σπίτι αποτελεί το πιο σημαντικό περιουσιακό στοιχείο, γι’ αυτό ακριβώς και οφείλεις να το προστατεύεις από πιθανούς κινδύνους, όπως είναι η φωτιά και ο σεισμός, και από τις ζημιές που μπορεί να προκληθούν. 

Η ασφάλεια πυρός είναι η βασική κάλυψη που περιλαμβάνεται σε κάθε ασφαλιστήριο περιουσίας, ενώ η ασφάλεια σεισμού είναι από τις πλέον διαδεδομένες ασφάλειες κατοικίας. Tα δύο αυτά φαινόμενα αποτελούν εξάλλου δύο εξαιρετικά σημαντικούς κινδύνους που μπορούν να προκαλέσουν μεγάλες ζημιές σε ένα ακίνητο. Μάλιστα αυτός είναι ακριβώς και ο λόγος που θεωρούνται από τους περισσότερους ιδιοκτήτες ακινήτων απαραίτητες ασφάλειες.

Ασφάλεια Πυρός
 

Πρόκειται για μία βασική κάλυψη των ασφαλιστηρίων σπιτιού που περιλαμβάνεται σε κάθε ασφαλιστικό πρόγραμμα. Ουσιαστικά η ασφάλεια πυρός προσφέρει αποζημίωση σε περίπτωση: 

  • πυρκαγιάς
  • πυρκαγιάς από δάσος
  • πτώσης κεραυνού 
  • καπνού
  • έκρηξης 

Συνεπώς, και λαμβάνοντας υπόψη τις συνέπειες μιας φωτιάς, δεν νοείται κατοικία χωρίς ασφάλιση κατά πυρκαγιάς. 

Παράλληλα με την ασφάλεια πυρός καλό είναι να γνωρίζεις ότι για μεγαλύτερη σιγουριά και προκειμένου να έχεις ένα ολοκληρωμένο ασφαλιστικό συμβόλαιο, υπάρχει η δυνατότητα να επιλέξεις ένα πρόγραμμα με πληρέστερο επίπεδο προστασίας που συμπεριλαμβάνει καλύψεις για κάθε είδους κινδύνου, όπως η κλοπή, η πλημμύρα, οι ζημιές από καιρικά φαινόμενα, η θραύση σωληνώσεων, το βραχυκύκλωμα κ.ά.

Σε περίπτωση που έχεις αγοράσει το σπίτι σου με στεγαστικό δάνειο, τότε η ασφάλεια ενυπόθηκης κατοικίας είναι υποχρεωτική και θα πρέπει να περιλαμβάνει τις καλύψεις που ορίζει η δανειακή σου σύμβαση με το πιστωτικό ίδρυμα του δανείου σου.

Ασφάλεια Σεισμού
 

Ο σεισμός είναι πραγματικά ένας μεγάλος κίνδυνος, ειδικά στη χώρα μας που είναι μία από τις πιο σεισμογενείς χώρες, και γι’ αυτό αποτελεί μία από τις πλέον σημαντικές καλύψεις σε ένα ασφαλιστήριο σπιτιού. Συνήθως είναι προαιρετική κάλυψη στα περισσότερα ασφαλιστικά προγράμματα, οπότε θα πρέπει να την επιλέξεις. 

Με τη συγκεκριμένη κάλυψη ασφαλίζεται το ακίνητο για ζημιές που θα προκληθούν σε περίπτωση σεισμού, όπως είναι οι απλές ρωγμές και οι φθορές μέχρι οι πιο μεγάλες καταστροφές που πιθανά υποστεί μια οικοδομή. 

Επίσης, πρέπει να έχεις κατά νου ότι η κάλυψη του σεισμού στις περισσότερες ασφαλιστικές εταιρείες παρέχεται εφόσον το ακίνητο έχει έτος κατασκευής μετά το 1960 και φυσικά με νόμιμη άδεια ανέγερσης. Ενώ υπάρχει η πιθανότητα να λαμβάνονται υπόψη και άλλες παράμετροι όπως η τοποθεσία και ο τύπος του ακινήτου.

Σχετικά πάντως με το κόστος της ασφάλισης σεισμού, αυτό καθορίζεται από συγκεκριμένους παράγοντες, όπως συμβαίνει γενικά με το κόστος ασφάλειας κατοικίας, και οι οποίοι είναι οι εξής:

  • ασφαλισμένο κεφάλαιο
  • επιφάνεια κατοικίας
  • αξία κατασκευής
  • αξία περιεχομένου

Η ασφάλεια πυρός λοιπόν από τη μια και η ασφάλεια κατοικίας για σεισμό από την άλλη είναι οι δύο πιο σημαντικές και πλέον απαραίτητες καλύψεις που πρέπει να έχεις. ώστε να είσαι πάντα καλυμμένος σε οποιοδήποτε δυσάρεστο συμβάν μπορεί να συμβεί και να διαταράξει τόσο την οικογενειακή σου ηρεμία, όσο και τα οικονομικά σου.

Ασφάλεια πυρός και σεισμού Groupama
 

Η Groupama μέσα από τα τρία διαφορετικά προγράμματα “Groupama Maison” σου παρέχει τις συγκεκριμένες καλύψεις για να προστατεύσεις την περιουσία σου από μία πιθανή ζημιά που θα προκληθεί είτε από πυρκαγιά, είτε από σεισμό, κι έτσι να μπορείς να είσαι ήσυχος και να νιώθεις ασφαλής και σίγουρος για το σπίτι σου, είτε είναι δικό σου είτε το νοικιάζεις. 

Πιο συγκεκριμένα, δεδομένου ότι η ασφάλεια πυρός αποτελεί βασική κάλυψη, περιλαμβάνεται και στα τρία προγράμματα ασφάλισης της Groupama, το Eco, το Value και το Plus.

Η ασφάλεια για σεισμό πάλι περιλαμβάνεται στο πρόγραμμα Eco, ενώ είναι προαιρετική στα προγράμματα Value και Plus και μπορείς να την προσθέσεις εάν επιλέξεις ένα από τα δύο αυτά προγράμματα. 

Είναι σίγουρο πως μέσα από τα προγράμματα για την ασφάλεια κατοικίας της Groupama έχεις τη δυνατότητα να αποκτήσεις μια ολοκληρωμένη ασφαλιστική εμπειρία για το ακίνητό σου, επιλέγοντας φυσικά το πρόγραμμα που καλύπτει τις ανάγκες σου και προσθέτοντας πάντοτε τις επιπλέον προαιρετικές καλύψεις που θεωρείς αναγκαίες για την προστασία του. 

Μπορείς επίσης να χρησιμοποιήσεις τον Virtual Assistant (chatbot) που θα βρεις στην ιστοσελίδα της Groupama για να υπολογίσεις τα ασφάλιστρα και να δεις το κόστος της ασφάλειας που καλύπτει τις ανάγκες σου, αφού συμπληρώσεις τα απαραίτητα στοιχεία στα αντίστοιχα πεδία. Η ασφάλεια πυρός και η ασφάλεια σεισμού είναι δύο απαραίτητες καλύψεις και μάλιστα τα οφέλη τους είναι πολλαπλάσια σε σχέση με το κόστος τους, εάν αναλογιστείς πόσο θα σου κοστίσει η επιδιόρθωση μίας ζημιάς σε περίπτωση σεισμού ή φωτιάς.

Εγγραφείτε στο Newsletter