6 Έξυπνοι τρόποι αποταμίευσης χρημάτων

Όσο δύσκολος, ίσως και ακατόρθωτος, κι αν σου φαίνεται ο στόχος της αποταμίευσης, υπάρχουν τρόποι για να εξοικονομήσεις χρήματα και φυσικά να αποταμιεύσεις. Δες λοιπόν πώς μπορείς κι εσύ να τα καταφέρεις.

Η αποταμίευση είναι ένας σημαντικός στόχος που κακώς θεωρείται άπιαστο όνειρο, αφού για τη μεγάλη πλειοψηφία, οι σωστές κινήσεις και οι κατάλληλοι χειρισμοί στα οικονομικά, μπορεί να επιφέρουν θετικά αποτελέσματα στον τραπεζικό λογαριασμό. 

Εκτός λοιπόν από εκείνους που δεν έχουν την οικονομική δυνατότητα ή έχουν αυξημένες υποχρεώσεις και μεγάλα χρέη, οι περισσότεροι μπορούν να αποταμιεύσουν. Αυτό που διαφοροποιείται βέβαια είναι το ποσό το οποίο μπορούν να αποταμιεύσουν. 

Ο γενικός κανόνας πάντως λέει, για όποιον επιθυμεί να βάλει χρήματα στην άκρη, ότι ένα ποσοστό της τάξης του 20 με 30% επί των μηνιαίων καθαρών εσόδων είναι το ιδανικό σενάριο.
 

Εξοικονόμησε για να αποταμιεύσεις!


Με δεδομένο ότι η αποταμίευση απαιτεί να μπορείς να διαθέσεις τα χρηματικά ποσά που εσύ θα ορίσεις, καλό είναι πριν ξεκινήσεις, να αποδεσμευτείς από οικονομικά βάρη τα οποία πολλές φορές δεν σου επιτρέπουν να βάλεις χρήματα στην άκρη. 

Έτσι λοιπόν, μειώνοντας τον δανεισμό σου ή ακόμα και αποπληρώνοντας το συνολικό ποσό του δανείου σου ή της πιστωτικής σου κάρτας, αποδεσμεύεις ένα ποσό που σε μηνιαία βάση θα κάλυπτε τις συγκεκριμένες υποχρεώσεις, ενώ από τα υψηλά επιτόκια των πιστωτικών καρτών που δεν θα χρειάζεται να πληρώνεις, εξοικονομείς ταυτόχρονα χρήματα.  
 

Πώς θα πετύχεις τους στόχους της αποταμίευσης;


Ποιοι όμως είναι εκείνοι οι τρόποι που θα σου εξασφαλίσουν μία αποτελεσματική αποταμίευση; Διότι αλλάζοντας συνήθειες και κάνοντας κάποιες σχετικά απλές κινήσεις, είναι εφικτό να δεις τον αποταμιευτικό λογαριασμό σου να μεγαλώνει. 

  • Λιγότερη κατανάλωση, περισσότερη αποταμίευση

Ο κατεξοχήν κανόνας που πρέπει να εφαρμόσεις εάν θέλεις να εξοικονομήσεις χρήματα για την αποταμίευσή σου είναι να καταναλώνεις με σύνεση. Μην αφήνεις τον εαυτό σου να παρασύρεται σε άσκοπες αγορές υλικών αγαθών που πιθανά να μην έχεις πραγματικά ανάγκη. 

Η υπερκατανάλωση είναι εμπόδιο στην αποταμίευση, γι’ αυτό προτίμησε να καταγράφεις τα προϊόντα που θέλεις να αγοράσεις, να κάνεις έρευνα αγοράς, ενώ καλό είναι όταν δεις ένα προϊόν να περιμένεις πάντα μία με δύο ημέρες πριν το αγοράσεις, τιθασεύοντας τον ενθουσιασμό σου. Το πιο πιθανό είναι να μην το χρειάζεσαι και να ξοδέψεις χρήματα χωρίς λόγο. 

Επίσης, επωφελήσου από τις προσφορές που κάνουν οι εταιρείες όλο το χρόνο αλλά και προτίμησε την περίοδο των εκπτώσεων για αγορές πιο ακριβών προϊόντων. 

  • Επίλεξε οικονομικότερο τρόπο μετακίνησης

Με δεδομένο ότι η τιμή των καυσίμων έχει εκτοξευθεί τον τελευταίο καιρό και συνεπώς το κόστος των μετακινήσεων με το αυτοκίνητο έχει αυξηθεί σημαντικά, τώρα είναι η κατάλληλη στιγμή να σκεφτείς πώς μπορείς να μειώσεις αυτό το έξοδο. 

Εκτός από το να επωφεληθείς από την επιδότηση καυσίμων, εάν και εφόσον τη δικαιούσαι, μπορείς να χρησιμοποιήσεις τα μέσα μαζικής μεταφοράς για να πηγαίνεις στην εργασία σου. Εάν η δουλειά σου είναι κοντά στο σπίτι σου γιατί όχι να μην χρησιμοποιήσεις κάποιο εναλλακτικό τρόπο μετακίνησης, όπως το ποδήλατο. 

  • Με σωστή διατροφή εξοικονομείς χρήματα

Η διατροφή αποτελεί ένα σταθερό και αρκετά μεγάλο έξοδο σε μηνιαία βάση, όπως πολύ καλά γνωρίζεις. Αποφεύγοντας το φαγητό “απ’ έξω” κάνεις καλό αφενός στην τσέπη σου και αφετέρου στην υγεία σου. 

Μαγειρεύοντας στο σπίτι σίγουρα τρως πιο υγιεινά και δεν παρασύρεσαι. Γι’ αυτό οργάνωσε το εβδομαδιαίο σου μενού, φτιάξε μια λίστα με τις προμήθειες των υλικών που θα χρειαστείς και κάνε τις αγορές σου από το σούπερ μάρκετ παραμένοντας πάντα πιστός-ή στη λίστα σου.

Φυσικά, εφόσον η εργασία σου σού το επιτρέπει, προτίμησε στο lunch break να τρως το δικό σου φαγητό από το να παραγγέλνεις καθημερινά “απ’ έξω”.


 

  • Ο κανόνας 50/30/20

Είναι ένας έξυπνος τρόπος με τον οποίο μπορείς θα κατανείμεις σωστά τα έσοδά σου. Πώς λειτουργεί ο συγκεκριμένος κανόνας; 50% των εσόδων σου το χρησιμοποιείς για να καλύψεις τις μηνιαίες ανάγκες σου, 30% για επιθυμίες και διασκέδαση και 20% για αποταμίευση

Με σωστό προϋπολογισμό των εξόδων μπορείς να αποταμιεύεις ένα ποσοστό της τάξης του 20% κάθε μήνα. Αλλά ακόμα και στην περίπτωση έκτακτων εξόδων ή αν δυσκολεύεσαι να αγγίξεις ένα τόσο υψηλό ποσοστό, ο κανόνας αυτός είναι εξαιρετικά αποδοτικός και μπορεί να προσαρμοστεί σύμφωνα με τα πραγματικά σου έσοδα. 

  • Αναθεώρησε τις συνδρομές σου

Εάν υπολογίσεις το ποσό που διαθέτεις σε μηνιαία βάση για συνδρομές σε διάφορες υπηρεσίες, θα συνειδητοποιήσεις ότι πρόκειται για ένα διόλου ευκαταφρόνητο ποσό.

Κατάγραψε όλες τις συνδρομές σου, εξέτασε ποιες πραγματικά έχεις ανάγκη και ποιες χρειάζεσαι. Στη συνέχεια, μπορείς να προχωρήσεις με την κατάργηση των  αχρείαστων συνδρομών. 

Πόσες φορές δεν έχεις κάνει για παράδειγμα εγγραφή σε κάποιο γυμναστήριο και τελικά το έχεις επισκεφθεί ελάχιστα; Ή πόσες online συνδρομές πληρώνεις για πλατφόρμες που δεν χρησιμοποιείς, όπως το Netflix ή το Spotify; Την επόμενη φορά που θα πατήσεις “Εγγραφή” σκέψου την αποταμίευσή σου. 

  • Όλα είναι θέμα budget

Η κατάρτιση του προϋπολογισμού, οικογενειακού ή προσωπικού, προκύπτει μέσα από την αναλυτική καταγραφή των εξόδων και αποτελεί ένα καθοριστικό βήμα που καλείσαι να ακολουθήσεις εφόσον έχεις αποφασίσει να αποταμιεύσεις. 

Καταγράφοντας σε καθημερινή βάση τα έξοδα και τις δαπάνες σου, αποκτάς μια σαφή και πλήρη εικόνα που πάνε τα χρήματά σου, πόσα ξοδεύεις σε περιττές αγορές και πόσα πράγματι σπαταλάς χωρίς ιδαίτερο λόγο. 

Μπορείς να χρησιμοποιείς μάλιστα και τα εργαλεία οικονομικής διαχείρισης που προσφέρουν οι υπηρεσίες web banking των τραπεζών με τις οποίες συνεργάζεσαι για να ελέγχεις την πραγματική οικονομική σου κατάσταση. Γνωρίζοντας το διαθέσιμο υπόλοιπο του λογαριασμού σου, μπορείς να προγραμματίσεις καλύτερα και σοφότερα τα οικονομικά σου. 
 

Αποταμίευση σημαίνει επένδυση


Ακολουθώντας με συνέπεια και προγραμματισμό τις παραπάνω συμβουλές και ιδέες, σίγουρα θα πετύχεις να αποταμιεύσεις ένα κεφάλαιο, το οποίο μπορείς στη συνέχεια να επενδύσεις. Και επενδύοντας χρήματα σήμερα, μπορείς αύριο να πραγματοποιήσεις ένα όνειρό σου, μια “ακριβή” επιθυμία σου, ή ακόμα και να νιώθεις μεγαλύτερη ασφάλεια για την οικονομική σου κατάσταση.

Επιλέγοντας λοιπόν το αποταμιευτικό πρόγραμμα ασφάλισης Groupama Horizon Hybrid, μπορείς να δημιουργήσεις ένα σημαντικό κεφάλαιο για να το αξιοποιήσεις όπως εσύ επιθυμείς στο μέλλον. Δεν έχεις παρά να επιλέξεις, σύμφωνα με το στόχο που έχεις θέσει αλλά και το επενδυτικό προφίλ σου, ένα ή περισσοτέρα επενδυτικά “οχημάτα” με τα οποία θα συνδεθούν οι αποταμιεύσεις σου, ώστε να επωφεληθείς από την επένδυσή σου και να ανταμειφθεί η προσπάθεια που έχεις καταβάλει για μια επιτυχημένη εξοικονόμηση και αποταμίευση.

Εγγραφείτε στο Newsletter