Ασφάλεια κατοικίας: Πόσο κοστίζει;

Το σπίτι είναι ο χώρος και το καταφύγιό σου. Είναι η καθημερινότητά σου. Και μια ασφάλεια σπιτιού είναι πάντοτε απαραίτητη για να νιώθεις σίγουρος και προστατευμένος. Μάθε λοιπόν το κόστος της και απόκτησε αυτή που καλύπτει τις ανάγκες σου.

Η ασφάλιση κατοικίας είναι σημαντική γιατί ακριβώς προστατεύει το χώρο που έχεις επιλέξει να ζεις και στον οποίο στεγάζεις τις αναμνήσεις σου και τα όνειρά σου. Και φυσικά, σου προσφέρει τη δυνατότητα να αντιμετωπίσεις από το πιο μικρό έως το πιο μεγάλο πρόβλημα που πιθανά προκύψει, χωρίς να διαταραχθούν τα οικονομικά σου.

Εάν λοιπόν είσαι σε αναζήτηση ασφάλειας σπιτιού, δες πώς προκύπτει το κόστος για ένα ασφαλιστήριο κατοικίας, υπολόγισε πόσο θα σου κοστίσει και επίλεξε το κατάλληλο πρόγραμμα σύμφωνα με τις καλύψεις που επιθυμείς να έχεις διαθέσιμες. 

Τα κριτήρια, σύμφωνα με τα οποία διαμορφώνεται το κόστος ασφάλειας σπιτιού, επηρεάζονται από συγκεκριμένους παράγοντες. Η βαρύτητα τους μάλιστα ενδέχεται να διαφοροποιείται μεταξύ των πολλών προγραμμάτων των ασφαλιστικών εταιρειών. 

Οι παράγοντες που διαμορφώνουν το κόστος
 

Οι κύριοι παράγοντες που επηρεάζουν το κόστος της ασφάλισης σπιτιού και διαμορφώνουν την τιμή του συμβολαίου είναι:

Επιφάνεια κατοικίας
 

Το μέγεθος ενός σπιτιού αποτελεί έναν καθοριστικό παράγοντα για τον υπολογισμό του κόστους ενός ασφαλιστικού συμβολαίου και επηρεάζει άμεσα την τιμή ενός ασφαλιστήριου συμβολαίου κατοικίας. Ανάλογα λοιπόν με τα τετραγωνικά διαμορφώνεται και η τελική τιμή. Για παράδειγμα, η τιμή για ένα μικρό σπίτι είναι σαφώς πιο χαμηλή σε σχέση με την τιμή για ένα σπίτι με τα διπλάσια τετραγωνικά.

Ασφαλισμένο κεφάλαιο
 

Πρόκειται για το ανώτατο ποσό μέχρι το οποίο βαρύνεται η εταιρεία και το οποίο οφείλει να καλύψει για την αποκατάσταση της όποιας ζημιάς προκύψει σε περίπτωση κάποιας καταστροφής. 

Αξία κατασκευής
 

Ουσιαστικά είναι το κόστος ανακατασκευής του σπιτιού εφόσον επέλθει κάποιος ασφαλιστικός κίνδυνος. Συνεπώς, η ποιότητα κατασκευής του ακινήτου και τα δομικά στοιχεία που έχουν ενσωματωθεί μεταγενέστερα διαμορφώνουν την αξία κατασκευής του, η οποία επηρεάζει ανάλογα και την τιμή του ασφαλιστηρίου. 

Η ποιότητα κατασκευής αφορά λοιπόν αποκλειστικά στο κόστος ανακατασκευής και για τον υπολογισμό της υπάρχουν τρεις κατηγορίες κόστους ανά τ.μ., οι οποίες είναι:

  • €800 για συνήθεις καλές κατασκευές
  • €1.300 για πολύ καλές κατασκευές
  • €1.600 για πολυτελείς κατασκευές

Αξία Περιεχομένου
 

Το σπίτι βέβαια δεν είναι μόνο το οικοδόμημα και τα δομικά του στοιχεία. Είναι και το περιεχόμενό του. Είναι όλα εκείνα τα αντικείμενα που κάνουν την καθημερινότητά σου πιο εύκολη και τη ζωή σου πιο όμορφη. Οπότε έχει νόημα να τα ασφαλίσεις ώστε να νιώθεις ασφαλής εάν προκύψει κάποια ζημιά και χρειαστεί να τα αντικαταστήσεις.

Εφόσον λοιπόν επιλέξεις να ασφαλίσεις το περιεχόμενο της κατοικίας σου θα χρειαστεί να δηλώσεις στην ασφαλιστική σου εταιρεία την αξία των αντικειμένων του σπιτιού σου. Ανάλογα με την αξία του περιεχομένου διαμορφώνεται και η τελική τιμή του συμβολαίου. Ενδεικτικά, ο μέσος όρος της αξίας των αντικειμένων που διαθέτει ένα σπίτι αγγίζει τα €250 ανά τ.μ. 

Επιπλέον, οι βοηθητικοί χώροι του σπιτιού, όπως η αποθήκη ή το πάρκινγκ συμπεριλαμβάνονται στην ασφάλεια σπιτιού, ωστόσο καταχωρούνται ξεχωριστά. 

Επιλογή προγράμματος και καλύψεων
 

Ο τελευταίος παράγοντας που επηρεάζει το κόστος ενός ασφαλιστήριου συμβολαίου για την κατοικία, αποτελεί σαφώς η επιλογή του προγράμματος και  οι καλύψεις οι οποίες θα συμπεριληφθούν. Διαφορετικά διαμορφώνεται για παράδειγμα η τιμή ενός συμβολαίου το οποίο καλύπτει τον κίνδυνο της κλοπής και διαφορετικά ενός συμβολαίου που δεν τον προβλέπει. 

Οι παράγοντες που επηρεάζουν τις καλύψεις
 

Από την άλλη, καλό είναι να γνωρίζεις ότι υπάρχει μια σειρά παραγόντων, οι οποίοι δεν επηρεάζουν άμεσα την τιμή, ωστόσο επηρεάζουν άμεσα την ανάληψη των κινδύνων και συνεπώς το εύρος της ασφαλιστικής κάλυψης. Αυτό σημαίνει ότι για να ασφαλίσει μία εταιρεία συγκεκριμένους κινδύνους, θα πρέπει να πληρούνται κάποιες προϋποθέσεις. 

Ποιοι είναι λοιπόν αυτοί οι παράγοντες και πώς επηρεάζουν τις καλύψεις για την ασφάλιση της κατοικίας;

Περιοχή κατοικίας
 

Η τοποθεσία στην οποία βρίσκεται ένα ακίνητο αποτελεί έναν από τους  παράγοντες που λαμβάνονται υπόψη από την ασφαλιστική εταιρεία, καθώς η περιοχή  σηματοδοτεί την πιθανότητα να προκληθεί μία ζημιά. Το ιστορικό κάθε γεωγραφικής περιοχής καθορίζει τους πιθανούς κινδύνους. Έτσι λοιπόν, εάν για παράδειγμα σε μία περιοχή σημειώνονται συχνά κλοπές, ενδέχεται να επηρεαστεί η ανάληψη του κινδύνου για τη συγκεκριμένη κάλυψη.

Έτος κατασκευής
 

Η ηλικία ενός κτιρίου συνυπολογίζεται, δεδομένου ότι ένα παλιό κτήριο είναι αρκετά επιβαρυμένο από το χρόνο, με αποτέλεσμα ο κίνδυνος για ζημιές να είναι μεγαλύτερος σε σχέση με μια καινούργια κατασκευή. Για παράδειγμα, ακίνητα τα οποία είναι άνω των 30 ετών ενδέχεται να μην καλυφθούν για θραύση σωληνώσεων. 

Χρήση της κατοικίας
 

Οι κατοικίες διαχωρίζονται σε δύο κατηγορίες. Πρόκειται για τις κύριες κατοικίες και τις εξοχικές, οπότε ανάλογα με τη χρήση του κάθε σπιτιού διαμορφώνονται και οι καλύψεις της ασφάλισης. Για τη μεν κύρια κατοικία συνυπολογίζεται το γεγονός ότι ο ασφαλιζόμενος διαμένει μόνιμα, οπότε μπορεί να φροντίσει άμεσα σε περίπτωση ζημιάς, για τη δε εξοχική κατοικία λαμβάνεται υπόψη ο αυξημένος κίνδυνος πρόκλησης ζημιάς από φυσικά φαινόμενα. Συνεπώς η χρήση της κατοικίας επηρεάζει άμεσα τις προβλεπόμενες καλύψεις. 

Επιπλέον παράγοντες
 

Για ασφάλειες στις οποίες συμπεριλαμβάνεται η κάλυψη της κλοπής καλό είναι να γνωρίζεις ότι τα μέτρα προστασίας του σπιτιού σου παίζουν σημαντικό ρόλο. Η πόρτα ασφαλείας, ο συνδεδεμένος συναγερμός με εταιρεία ασφαλείας, οι κάμερες λαμβάνονται υπόψη για την ανάληψη του κινδύνου από μια ασφαλιστική εταιρεία. 

Πόσο κοστίζει η ασφάλεια σπιτιού Groupama;
 

Μέσα από τα τρία προγράμματα “Groupama Maison” μπορείς να προστατεύσεις την κατοικία σου από μια ενδεχόμενη ζημιά, επιλέγοντας το εύρος των καλύψεων που θέλεις ώστε να νιώθεις ασφαλής για το σπίτι σου. 

Επικοινωνώντας μάλιστα μέσω του chatbot στο groupama.gr έχεις τη δυνατότητα να μάθεις εύκολα και άμεσα το κόστος ασφάλισης της κατοικίας σου, ενώ μέσω του app “Groupama Now” μπορείς να υπολογίσεις το κόστος της ασφάλειας που επιθυμείς συμπληρώνοντας τα απαραίτητα στοιχεία.

Αφενός λοιπόν το κόστος για να ασφαλίσεις το σπίτι σου, αλλά και οι καλύψεις που θα περιλαμβάνονται στο συμβόλαιό σου, εξαρτώνται άμεσα από όλους τους παραπάνω παράγοντες. Φυσικά, τα οφέλη από μια ασφάλεια κατοικίας είναι πολλαπλάσια σε σχέση με το κόστος γιατί σου εξασφαλίζουν προστασία της περιουσίας και της κατοικίας σου και ταυτόχρονα σε απαλλάσουν από το άγχος σε περίπτωση ζημιάς. 

Εγγραφείτε στο Newsletter