Προγράμματα υγείας: Ποιο είναι το κατάλληλο πρόγραμμα ασφάλισης;

Η αναζήτηση του κατάλληλου προγράμματος ασφάλειας υγείας σίγουρα δεν είναι μια απλή υπόθεση. Δεν είναι ωστόσο και τόσο σύνθετη όσο ίσως ακούγεται. Γνωρίζοντας τις ανάγκες σου, δεν έχεις παρά να μελετήσεις τις καλύψεις που σου προσφέρουν τα διαφορετικά προγράμματα ασφάλισης υγείας και να επιλέξεις αυτό που σε καλύπτει για να νιώθεις ασφαλής, τόσο σε επίπεδο πρόληψης όσο και σε επίπεδο αντιμετώπισης ενός προβλήματος. 

Τι είναι η ασφάλεια υγείας;
 

Πρόκειται σίγουρα για την πιο σημαντική ασφάλιση που μπορείς να παρέχεις στον εαυτό σου, αλλά και στα μέλη της οικογένειάς σου. Τα προγράμματα ασφάλισης υγείας αφορούν στην κάλυψη δαπανών που προκύπτουν από μια ασθένεια ή έναν τραυματισμό. Μπορούν να συνδυαστούν και με επιπλέον καλύψεις για απώλειες οι οποίες οφείλονται σε ατύχημα, πιθανή αναπηρία, ακόμα και απώλεια της ανθρώπινης ζωής. 

Με άλλα λόγια, ένα ασφαλιστικό πρόγραμμα υγείας προσφέρει πολλά περισσότερα από αυτό που γνωρίζουν οι περισσότεροι, δηλαδή την κάλυψη των δαπανών -αμοιβές ιατρών, νοσοκομειακή περίθαλψη, φαρμακευτική αγωγή- για την αντιμετώπιση ενός προβλήματος υγείας. 

Οι καλύψεις ενός προγράμματος ασφάλισης υγείας
 

Είναι δεδομένο ότι η υγεία μας είναι ό,τι πιο πολύτιμο έχουμε, γι’ αυτό και ένα ασφαλιστικό πρόγραμμα υγείας περιλαμβάνει μια σειρά καλύψεων οι οποίες αφορούν στη δευτεροβάθμια περίθαλψη και προσφέρουν μια ολοκληρωμένη πρόταση. Τέτοιες καλύψεις είναι:

  • Νοσηλεία στην Ελλάδα και το εξωτερικό
  • Υψηλό όριο κάλυψης 
  • 100% κάλυψη συγκεκριμένων εξόδων, όπως χειρουργικές επεμβάσεις
  • Επιλογή νοσοκομείου, θέσης νοσηλείας και ιατρού
  • Μεταφορά σε περίπτωση ατυχήματος ή ασθένειας
  • Παροχή αποκλειστικής νοσοκόμας

Στα προγράμματα δευτεροβάθμιας περίθαλψης προσφέρονται και επιπλέον οφέλη. Ενδεικτικά κάποια από αυτά τα οφέλη είναι: 

  • Προγραμματισμένες επισκέψεις σε ιατρούς
  • Επισκέψεις σε ιατρούς σε επείγοντα περιστατικά
  • Προληπτικός έλεγχος 

Η επιλογή ενός ασφαλιστικού προγράμματος δευτεροβάθμιας περίθαλψης σίγουρα συμβαδίζει με τις ανάγκες σου και τον τρόπο ζωής σου, ενώ για μια πιο ολοκληρωμένη ασφάλιση έχεις τη δυνατότητα να προσθέσεις στο πρόγραμμά σου και ένα πρόγραμμα πρωτοβάθμιας πρόληψης. Τέτοια προγράμματα περιλαμβάνουν: 

  • Δωρεάν διαγνωστικές εξετάσεις
  • Επισκέψεις σε ιατρούς
  • Επισκέψεις σε φυσικοθεραπευτές
  • Δωρεάν ετήσιος προληπτικός έλεγχος


 

Δημόσια και ιδιωτική ασφάλιση: καλύψεις και διαφορές
 

Ποιες πράγματι είναι οι καλύψεις που προσφέρει η δημόσια και η ιδιωτική ασφάλεια; 

Ο εκάστοτε δημόσιος ασφαλιστικός φορέας παρέχει καλύψεις για την πρωτοβάθμια περίθαλψη, όπως οι προγραμματισμένες ιατρικές επισκέψεις και οι διαγνωστικές εξετάσεις. Ενώ, σχετικά με τη δευτεροβάθμια περίθαλψη παρέχονται αντίστοιχες καλύψεις, όπως για παράδειγμα η κάλυψη για χειρουργικές επεμβάσεις. 

Από την άλλη, τα ιδιωτικά ασφαλιστικά προγράμματα υγείας παρέχουν καλύψεις πρωτοβάθμιας και δευτεροβάθμιας περίθαλψης, σύμφωνα με το τι έχει επιλεγεί από τον ασφαλισμένο, και φυσικά καλύπτουν έως 100% τα έξοδα νοσηλείας και υπηρεσίες, όπως αμοιβές ιατρών,  εξετάσεις, αμοιβές αποκλειστικής νοσοκόμας κ.ά.  Έτσι αποκτά κανείς πρόσβαση σε μια σειρά υπηρεσιών περίθαλψης υψηλών προδιαγραφών που του προσφέρουν ασφάλεια σε όποιο ζήτημα υγείας αντιμετωπίσει.

Σε κάθε περίπτωση, η χρήση της ιδιωτικής ασφάλισης δε σημαίνει την ακύρωση της δημόσιας. Υπάρχουν προγράμματα ιδιωτικής ασφάλισης που λειτουργούν συνδυαστικά με τη δημόσια ασφάλεια και με αυτό τον τρόπο μειώνεται το ασφάλιστρο. 

Νοσοκομειακό Πρόγραμμα και Πρωτοβάθμια περίθαλψη; 
 

Τα προγράμματα υγείας είναι γνωστά για τη νοσοκομειακή περίθαλψη που προσφέρουν, παρέχοντας μια σειρά καλύψεων και προνομίων που αφορούν σε νοσηλεία σε κάποιο ιδιωτικό νοσοκομείο και συμπεριλαμβάνουν όλα τα έξοδα που προκύπτουν. Τα νοσοκομειακά προγράμματα υγείας ωστόσο συμπεριλαμβάνουν και κάποιες καλύψεις για ολοκληρωμένη φροντίδα. Για παράδειγμα: 

  • Νοσηλεία σε κέντρα αποκατάστασης
  • Νοσηλεία στο σπίτι
  • Δωρεάν προγραμματισμένες επισκέψεις στα τακτικά ιατρεία
  • Διαγνωστικές εξετάσεις σε προνομιακές τιμές 

Μπορείς ωστόσο να ενισχύσεις την ασφάλεια της υγείας σου, επιλέγοντας κι ένα πρόγραμμα πρωτοβάθμιας περίθαλψης, το οποίο προσφέρει καλύψεις για να νιώθεις ασφαλής και ταυτόχρονα εξυπηρετούν τις ανάγκες της καθημερινότητάς σου για ιατρική φροντίδα. Αυτού του είδους τα προγράμματα παρέχουν:

  • Δωρεάν διαγνωστικές εξετάσεις μέχρι ενός ποσού ανά έτος
  • Επισκέψεις σε ιατρούς σε προνομιακές τιμές
  • Δωρεάν ετήσιο προληπτικό έλεγχο
  • Φυσιοθεραπείες σε προνομιακές τιμές
  • Δωρεάν μοριακό τεστ για τον Covid-19

Πώς να επιλέξεις το κατάλληλο ασφαλιστικό πρόγραμμα
 

Η επιλογή ενός προγράμματος ασφάλισης υγείας σίγουρα δεν είναι μια απλή υπόθεση. Χρειάζεται να λάβεις υπόψη σου αφενός τις ανάγκες σου για ιατρική φροντίδα σε συνδυασμό με τις οικονομικές σου δυνατότητες και τη δημόσια ή ομαδική ασφάλεια εφόσον διαθέτεις, και αφετέρου μια σειρά κριτηρίων που θα πρέπει να ικανοποιούνται. Συνοπτικά, αυτά τα κριτήρια είναι τα εξής: 

  • Αναμονή: Με μια ασφάλεια υγείας είναι σημαντικό να έχεις άμεση πρόσβαση σε υπηρεσίες υγείας, τη στιγμή που τη χρειάζεσαι.
  • Εξαιρέσεις: Τα προβλήματα υγείας που πιθανώς δεν καλύπτονται από το ασφαλιστήριό που επιλέξεις.
  • Ποσοστό κάλυψης: Το ποσό που καλύπτει η ασφαλιστική σου εταιρεία και το ποσό της δικής σου συμμετοχής σε περίπτωση που δεν επιλέξεις πρόγραμμα με ποσοστό κάλυψης 100%. 
  • Συνεργαζόμενα νοσοκομεία και κλινικές: Το εύρος των επιλογών που σου παρέχεται, όπως επίσης και η δυνατότητα να επιλέξεις εκτός από νοσοκομείο, ιατρό και θέση. 
  • Καλύψεις: Ποιες χειρουργικές επεμβάσεις και θεραπείες καλύπτει το ασφαλιστικό σου πρόγραμμα.  
  • Εξυπηρέτηση της ασφαλιστικής εταιρείας.

Τα προγράμματα υγείας της Groupama
 

Οι ολοκληρωμένες λύσεις που προσφέρει η Groupama μέσα από τα προγράμματα υγείας “Santé”, στα οποία περιλαμβάνονται και προγράμματα πρωτοβάθμιας πρόληψης και προγράμματα πρόσθετης στήριξης, αποτελούν μια ευέλικτη και οικονομική πρόταση που μπορείς να προσαρμόσεις στις δικές σου απαιτήσεις. 

Μέσα από τα έξι διαφορετικά νοσοκομειακά προγράμματα υγείας της Groupama, αποκτάς πλήρη δευτεροβάθμια ιατρική περίθαλψη, απολαμβάνοντας σημαντικά οφέλη τα οποία θα σε βοηθήσουν να αντιμετωπίσεις με σιγουριά και ασφάλεια ένα ενδεχόμενο πρόβλημα. Επιπλέον, έχεις κάλυψη εξόδων 100%, εκτός εάν επιλέξεις δική σου συμμετοχή, ενώ μπορείς να συνδυάσεις το πρόγραμμά σου και με άλλον ασφαλιστικό φορέα. Και επίσης, ανάλογα με το πρόγραμμα που θα επιλέξεις, έχεις πρόσβαση σε οφέλη όπως νοσηλεία στο σπίτι, κέντρα αποκατάστασης, εκπτώσεις για οδοντιατρικές θεραπείες.  

Παράλληλα, η Groupama σου προσφέρει τρία προγράμματα πρωτοβάθμιας περίθαλψης και επιλέγοντας αυτό που καλύπτει τις ανάγκες σου, έχεις άμεση πρόσβαση σε υπηρεσίες πρωτοβάθμιας υγείας. Τέλος, μέσα από τα δύο προγράμματα πρόσθετης στήριξης μπορείς να λάβεις επιδόματα ανάλογα με το πρόβλημα που θα αντιμετωπίσεις. 

Η κατάλληλη ασφάλεια υγείας λοιπόν ορίζεται από εσένα, καθώς πρέπει να καλύπτει τις ανάγκες σου και να συμβαδίζει με τις οικονομικές δυνατότητές σου. Ωστόσο, η επιλογή που θα κάνεις πρέπει πάντα να βασίζεται στα σωστά κριτήρια.  

Εγγραφείτε στο Newsletter