Μικτή Ασφάλεια Αυτοκινήτου: Οι καλύψεις και οι τιμές

Όσο προσεκτικά κι αν οδηγείς, όση εμπιστοσύνη κι αν έχεις στο όχημά σου, το σίγουρο είναι ότι στους ελληνικούς δρόμους δεν κυκλοφορείς μόνος. Οπότε, ακόμα κι ένα μικρό ατύχημα μπορεί εύκολα να συμβεί. Επιλέγοντας όμως μικτή ασφάλεια αυτοκινήτου, έχεις πρόσβαση σε όσες καλύψεις χρειάζεσαι πραγματικά για να νιώθεις ξέγνοιαστος για την ασφάλεια του αυτοκινήτου σου.

Τι είναι η μικτή ασφάλεια αυτοκινήτου;
 

Είναι αναμφισβήτητα η πιο χρήσιμη ασφάλεια που μπορείς να επιλέξεις για το αυτοκίνητό σου, καθώς τα οφέλη που σου παρέχει αντισταθμίζουν όλους τους κινδύνους και την ευθύνη που πιθανά κληθείς να αντιμετωπίσεις ενώ οδηγείς. 

Η μικτή ασφάλεια αυτοκινήτου, που στα ασφαλιστικά συμβόλαια θα τη συναντήσεις ως “κάλυψη ιδίων ζημιών”, προσφέρει ουσιαστικά κάλυψη για ζημιές που πιθανά προκαλέσεις εσύ στο αυτοκίνητό σου. Στα απλά ασφαλιστικά προγράμματα, σε περίπτωση ατυχήματος, η ασφαλιστική εταιρεία του υπαίτιου οφείλει να αποζημιώσει τους εμπλεκόμενους. Ενώ, με τη μικτή ασφάλεια, ακόμα κι αν έχεις εσύ προκαλέσει το τροχαίο ατύχημα και έχεις την ευθύνη, εκτός από την αποζημίωση στους τρίτους από την ασφαλιστική εταιρεία σου, θα αποζημιωθείς κι εσύ για τις ζημιές που θα προκαλέσεις στο αυτοκίνητό σου.

Με αυτό τον τρόπο εξασφαλίζεις την κάλυψη για την αστική ευθύνη έναντι τρίτων, όπως ακριβώς συμβαίνει στα κλασικά ασφαλιστικά προγράμματα, ενώ παράλληλα ασφαλίζεις το όχημά σου για τυχόν ζημιές που θα προκληθούν με δική σου υπαιτιότητα. 

Ένα επιπλέον θετικό της κάλυψης είναι ότι σε περίπτωση που το αυτοκίνητό σου εμπλακεί σε ατύχημα είτε με ανασφάλιστο όχημα, είτε με άλλο οδηγό που δεν δέχεται υπαιτιότητα ή που δεν κάνει δήλωση, μπορείς να κάνεις χρήση της κάλυψης αυτής και να μην περιμένεις να εκδικαστεί η υπόθεση (η οποία συνήθως κρατάει χρόνια).

Τι καλύπτει και τι δεν καλύπτει μια μικτή ασφάλεια;
 

Όπως σε κάθε κανόνα υπάρχουν εξαιρέσεις, έτσι και στη μικτή ασφάλεια υπάρχουν εύλογα κάποιες προϋποθέσεις. Η μικτή ασφάλεια δεν καλύπτει όσους οδηγούν υπό την επήρεια αλκοόλ ή απαγορευμένων ουσιών και εμπλακούν σε τροχαίο ατύχημα ή δυστύχημα.

Επίσης, δεν καλύπτονται προσθήκες ή τροποποιήσεις που έχουν γίνει στο αυτοκίνητο. Για παράδειγμα, ένα σύστημα navigation το οποίο τοποθετήθηκε μετά την αγορά του αυτοκινήτου και δεν συμπεριλαμβανόταν στον εργοστασιακό εξοπλισμό του οχήματος, εάν καταστραφεί σε περίπτωση σύγκρουσης, δεν καλύπτεται. 

Προϋποθέσεις που πρέπει να γνωρίζεις
 

Καλό είναι να γνωρίζεις ότι για να ενεργοποιηθεί η μικτή ασφάλεια χρειάζεται:

  • προασφαλιστικός έλεγχος, ώστε να εκτιμηθεί η κατάσταση του αυτοκινήτου που θέλεις να ασφαλίσεις,
  • η ηλικία του αυτοκινήτου σου να μην ξεπερνά το όριο που έχει θέσει η εκάστοτε ασφαλιστική εταιρεία και το οποίο συνήθως είναι τα 20 έτη. Η συγκεκριμένη προϋπόθεση ωστόσο δεν ισχύει στην Groupama Ασφαλιστική, η οποία δεν θέτει κάποιο όριο στην ηλικία του οχήματος, και τέλος
  • η εμπορική αξία του αυτοκινήτου να είναι υψηλότερη από το ελάχιστο ποσό που θέτει ως όριο η ασφαλιστική εταιρεία.

Αξίζει η μικτή ασφάλεια;
 

Αν ακόμα θέτεις το ερώτημα στον εαυτό σου εάν αξίζει η μικτή ασφάλεια ενός οχήματος, δεν έχεις παρά να αναλογιστείς τα οφέλη και τις καλύψεις που προσφέρει μία τέτοια ολοκληρωμένη ασφάλεια σε κάθε οδηγό. 

Ειδικά, εάν το αυτοκίνητό σου είναι καινούριο ή το έχεις αγοράσει πρόσφατα και είναι μεγάλης αξίας, η μικτή ασφάλεια σου προσφέρει την απαραίτητη σιγουριά πως όποια “στραβοτιμονιά” κι αν κάνεις, δεν θα χρειαστεί να επιβαρυνθείς με το κόστος της επισκευής του οχήματός σου. 

Επιπλέον, εάν είσαι νέος οδηγός και το πρώτο σου αυτοκίνητο μάλιστα είναι καινούργιο, η μικτή ασφάλεια είναι ιδανική. 

Η μικτή ασφάλεια είναι λοιπόν ο τρόπος να προστατεύσεις το κεφάλαιο που επενδύεις όταν αγοράζεις το αγαπημένο σου αυτοκίνητο, και να εξοικονομήσεις τα χρήματα που θα σου κοστίσει η επισκευή του σε περίπτωση ατυχήματος. 

Αποζημίωση: πώς υπολογίζεται; 
 

Με δεδομένο ότι υπάρχει η απομείωση της αξίας του οχήματος, καλό είναι να γνωρίζεις ότι εάν προκαλέσεις κάποιο ατύχημα, η αποζημίωση που θα λάβεις θα είναι σύμφωνα με την τρέχουσα εμπορική αξία του αυτοκινήτου σου, και όχι με βάση την τιμή που το αγόρασες. 

Η τρέχουσα τιμή του αυτοκινήτου σου προκύπτει από την αξία που έχει στην αγορά ένα αντίστοιχο όχημα με το δικό σου κατά τη στιγμή του ατυχήματος. Η μάρκα, το μοντέλο, το έτος κυκλοφορίας, τα χιλιόμετρα είναι οι παράγοντες που συνθέτουν τη συγκεκριμένη τιμή πώλησής και αγοράς. 

Μάλιστα, κάθε χρόνο, μπορείς να ζητήσεις τη μείωση της αξίας του ασφαλισμένου κεφαλαίου σου, ώστε να προσαρμόζεται στην τρέχουσα τιμή του οχήματός σου. 

Οι τιμές της μικτής ασφάλειας
 

Το κόστος της μικτής ασφάλειας είναι σχετικά μεγαλύτερο σε σχέση με ένα βασικό ασφαλιστικό πρόγραμμα, αλλά αρκεί να αναλογιστεί κανείς τα οφέλη που αποκομίζει, για να κατανοήσει την αξία του και την “προστασία” στα οικονομικά του που προσφέρει.

Φυσικά, η τιμή μιας μικτής ασφάλειας σχετίζεται με την απαλλαγή. Δηλαδή, το ποσό που θα επιλέξεις να καταβάλλεις εσύ σε περίπτωση ατυχήματος, ενώ το υπόλοιπο ποσό της ζημιάς καλύπτεται από την ασφαλιστική εταιρεία σου. Στη Groupama μάλιστα, δεν υπάρχει απαλλαγή για άλλες καλύψεις και το ποσό της απαλλαγής ισχύει μόνο για τις ιδίες ζημίες σε περίπτωση υπαιτιότητάς σου, και εφόσον κάνεις χρήση αυτής της κάλυψης. 

Επιπλέον, όσο πιο μεγάλο είναι το ποσό της απαλλαγής τόσο πιο χαμηλό θα είναι το ασφαλιστικό κόστος που θα πληρώνεις. Οπότε, με αυτό τον τρόπο, είναι και στο χέρι σου να διαμορφώσεις το ασφάλιστρό σου. 


 

Υπολόγισε το κόστος της μικτής ασφάλειας που επιθυμείς
 

Η Groupama έχει δημιουργήσει ένα μοναδικό εργαλείο με το οποίο μπορείς να υπολογίσεις ενδεικτικά ποιο θα είναι το κόστος για τη μικτή ασφάλεια. Σου δίνει μάλιστα τρεις επιλογές αναφορικά με το ποσό της απαλλαγής. 375 ευρώ, 600 ευρώ και 1.000 ευρώ αντίστοιχα. 

Επιπλέον, στο ασφαλιστικό πρόγραμμα “Pilote Plus” στο οποίο συμπεριλαμβάνεται η κάλυψη “Ζημιές Ιδίου Αυτοκινήτου (Μικτή)” έχεις τη δυνατότητα να προσθέσεις κάποιες προαιρετικές καλύψεις όπως η οδική βοήθεια, η κάρτα νοσηλείας και το προσωπικό ατύχημα οδηγού. 

Ωστόσο, τα ασφαλιστικά προγράμματα αυτοκινήτων “Pilote” της Groupama είναι ευέλικτα, οπότε σου παρέχουν τη δυνατότητα να δημιουργήσεις το ασφαλιστικό πρόγραμμα που θα καλύπτει ακριβώς τις ανάγκες σου προσθέτοντας προαιρετικά την κάλυψη για ζημιές ιδίου οχήματος και στα προγράμματα “Eco” και “Value”, μαζί με μία σειρά επιπλέον προαιρετικών καλύψεων.  

Μη μένεις λοιπόν στο δίλημμα βασική ή μικτή ασφάλεια αυτοκινήτου. Σήμερα, με τη Groupama, έχεις την ευελιξία να προσαρμόσεις το ασφαλιστήριο του οχήματός σου στις πραγματικές σου ανάγκες και στις οικονομικές σου δυνατότητες και να απολαμβάνεις τα οφέλη της μικτής ασφάλειας, οδηγώντας όμως πάντοτε προσεκτικά και με ασφάλεια.

 

 

Εγγραφείτε στο Newsletter