Ασφάλεια Κατοικίας: Όλα όσα πρέπει να γνωρίζεις

Εάν αναρωτιέσαι ακόμα γιατί είναι απαραίτητη η ασφάλεια σπιτιού, δεν έχεις παρά να σκεφτείς πόσο σημαντική είναι η κατοικία σου. Για την ακρίβεια, είναι πολύτιμη καθώς στεγάζει όλα όσα έχεις καταφέρει στη ζωή σου και με το κατάλληλο ασφαλιστικό πρόγραμμα μπορείς να προστατεύσεις όλα όσα σημαίνει για σένα.

Τι πρέπει να γνωρίζεις για την ασφάλεια κατοικίας

 

Απευθύνεται σε όλους και φυσικά σε κάθε τύπο σπιτιού. Είναι μύθος ότι η ασφάλεια κατοικίας είναι περιττή για όσους δεν διαθέτουν μεγάλα και ιδιόκτητα σπίτια. Ένα ασφαλιστικό συμβόλαιο πυρός, όπως έχουμε συνηθίσει να ονομάζουμε αυτά τα ασφαλιστικά προγράμματα, απευθύνεται τόσο σε εκείνους που έχουν το δικό τους σπίτι, όσο και σε εκείνους που νοικιάζουν το σπίτι στο οποίο διαμένουν. 

Επιπλέον, δεν έχει σημασία εάν μία κατοικία είναι νεόδμητη ή παλαιότερης κατασκευής. Εάν είναι ανακαινισμένη ή όχι, εάν είναι μονοκατοικία ή διαμέρισμα, εάν είναι η κύρια ή η εξοχική σου κατοικία. Όποιο κι αν είναι το σπίτι σου, μπορείς να το ασφαλίσεις για να νιώθεις ήρεμος πως ό,τι κι αν προκύψει θα μπορέσεις να το επισκευάσεις, χωρίς να διαταραχθεί ο οικογενειακός προϋπολογισμός σου. 

Γιατί να ασφαλίσεις την κατοικία σου;
 

Φυσικά για να νιώθεις ασφαλής στο σπίτι που έχεις επιλέξει να ζεις. Μια μικρή ή μεγάλη ζημιά που μπορεί να προκληθεί είναι δυνατόν να καλύπτεται από το κατάλληλο ασφαλιστήριο συμβόλαιο που έχεις επιλέξει σύμφωνα με τις ανάγκες σου και έτσι να μη χρειαστεί να μπεις σε μικρά ή μεγάλα έξοδα που δεν είχες υπολογίσει.

Ζημιές από ένα βραχυκύκλωμα ή μία φωτιά για παράδειγμα μπορούν να προβλεφθούν σε ένα ασφαλιστικό πρόγραμμα πυρός, όπως επίσης και η αντιμετώπιση προβλημάτων που μπορεί να προκύψουν από τις καιρικές συνθήκες.

Εξάλλου, στην εποχή μας τα ακραία καιρικά φαινόμενα έχουν γίνει πιο ισχυρά και πιο συχνά, και αποτελούν επίσης έναν λόγο για να φροντίσεις να ασφαλίσεις το σπίτι σου, καθώς στις περισσότερες περιπτώσεις οι συνέπειές τους είναι απρόβλεπτες.

Τέλος, στη χώρα μας, όπου η σεισμική δραστηριότητα είναι έντονη, τα ασφαλιστήρια κατοικιών προσφέρουν, συνήθως προαιρετικά, καλύψεις για ζημιές από σεισμό, οπότε καλό είναι να λάβεις υπόψη και αυτό τον κίνδυνο, και να διαθέτεις μία ασφάλεια σεισμού.

Ιδιαίτερα σημαντικό είναι να γνωρίζεις ότι σε περίπτωση που έχεις στεγαστικό δάνειο, η ασφάλιση του σπιτιού είναι υποχρεωτική. Μπορείς όμως να επιλέξεις εσύ την ασφαλιστική εταιρεία και το πρόγραμμα της προτίμησής σου, και να προσκομίσεις ένα αντίγραφο του ασφαλιστηρίου στην τράπεζα.

Τι καλύπτει η ασφάλεια σπιτιού;
 

Πιο συγκεκριμένα, η ασφάλεια σπιτιού προβλέπει καλύψεις σχετικά με διάφορους κινδύνους που πιθανά αντιμετωπίσεις και οι οποίοι καλύπτουν ένα μεγάλο εύρος απρόβλεπτων γεγονότων που μπορούν να προκαλέσουν ακόμα και μεγάλες υλικές ζημιές. 

Αναλυτικά, οι καλύψεις αφορούν σε ζημιές από:

  • Φωτιά. Η γνωστή ασφάλεια πυρός η οποία περιλαμβάνει πυρκαγιά, πτώση κεραυνού, έκρηξη, ζημιές στο λέβητα από έκρηξη και ζημιές από καπνό.
  • Πρόσκρουση οχήματος αλλά και από πτώση αεροσκάφους
  • Βραχυκύκλωμα
  • Πλημμύρα, θύελλα, καταιγίδα, χαλαζόπτωση, παγετό, χιόνι και θραύση σωληνώσεων
  • Πολιτικές αναταραχές ή τρομοκρατικές ενέργειες
  • Κλοπή ή ληστεία, συμπεριλαμβανομένης της απώλειας χρημάτων και αντικειμένων αξίας
  • Θραύση υαλοπινάκων 
  • Σεισμό

 

Επιπλέον, στα ασφαλιστήρια προγράμματα συμπεριλαμβάνονται καλύψεις για:

  • Δαπάνες μετά από κάποιο ζημιογόνο γεγονός, όπως η προσωρινή παραμονή σε άλλο χώρο ή η μεταφορά και αποθήκευση του περιεχομένου 
  • Δαπάνες για την αντιμετώπιση της ζημιάς όπως για παράδειγμα τα έξοδα άντλησης υδάτων
  • Απώλεια ενοικίου
  • Αστική Ευθύνη 
  • Προσωπικά Ατυχήματα
  • Νομική υποστήριξη
  • Έξοδα αντικατάστασης κλειδαριάς ή απολεσθέντων εγγράφων
  • Αλλοίωση τροφίμων
  • Πληρωμή λογαριασμών οργανισμών κοινής ωφελείας

Εκτός από την οικία, ένα ασφαλιστικό συμβόλαιο μπορεί να καλύψει και τα αντικείμενα τα οποία βρίσκονται μέσα σε αυτή.

Ειδικά στις μέρες μας που, για παράδειγμα, οι κλοπές έχουν αυξηθεί, η ασφάλιση περιεχομένου είναι εξίσου σημαντική, καθώς σου επιτρέπει να ασφαλίζεις ό,τι έχει αξία για εσένα και μπορεί να εκτιμηθεί, όπως είναι ένα αντικείμενο σύγχρονου design που έκανες οικονομίες για να το αποκτήσεις ή ένα πολύ ιδιαίτερο φωτιστικό.

Φυσικά, εάν διαθέτεις αντικείμενα μεγάλης αξίας, άνω των 1.500 ευρώ, θα πρέπει να φροντίσεις να συμπεριληφθούν στο ασφαλιστικό σου πρόγραμμα για τις περιπτώσεις απώλειας ή ζημιάς.

Τι επηρεάζει το κόστος για την ασφάλεια σπιτιού;
 

Η ασφάλεια κύριας κατοικίας ή η ασφάλεια εξοχικής κατοικίας δεν αποτελούν πολυτέλεια, όχι μόνο γιατί είναι αναγκαίες, αλλά γιατί είναι προσιτές. Είναι μύθος ότι οι τιμές της ασφάλειας σπιτιού είναι υψηλές. 

Το κόστος ασφάλισης σπιτιού προκύπτει φυσικά από το έτος κατασκευής του υπό ασφάλιση οικήματος, από τα τετραγωνικά μέτρα του, από την περιοχή στην οποία βρίσκεται και από τη χρήση της κατοικίας, εάν είναι η κύρια ή η εξοχική κατοικία. Επιπλέον, η τελική τιμή διαμορφώνεται ανάλογα και από τις επιλογές σου, όπως για παράδειγμα αν έχεις συμπεριλάβει κάλυψη για σεισμό στο ασφαλιστήριο, ή αν έχεις επιλέξει να ασφαλίσεις και το περιεχόμενο εκτός από το κτίριο. 

Ασφάλισε το σπίτι σου με “Groupama Maison”
 

Εάν θέλεις λοιπόν να θωρακίσεις το σπίτι σου απέναντι σε διάφορους κινδύνους που μπορεί να προκύψουν και θα σου κοστίσουν δεν έχεις παρά να επιλέξεις τα ασφαλιστικά προγράμματα “Groupama Maison”. Πρόκειται για τρία ευέλικτα προγράμματα, το Eco, το Value και το Plus, τα οποία προσφέρουν όλες τις πιθανές καλύψεις που θα χρειαστείς για να προστατεύσεις όσα έχεις δημιουργήσει. Μάλιστα, με το πρόγραμμα Plus έχεις τη δυνατότητα να ασφαλίσεις το σπίτι σου για κάθε τυχαίο ζημιογόνο γεγονός.  

Τα προγράμματα Maison ξεχωρίζουν γιατί τα ετήσια ασφάλιστρα είναι χαμηλά, παρέχουν αποζημίωση από το πρώτο κιόλας ευρώ και σε αξία καινούργιου, χωρίς να χάνεις χρήματα λόγω παλαιότητας, είτε του ακινήτου, είτε των αντικειμένων. 

Ένα ακόμα σημαντικό όφελος των προγραμμάτων Maison, είναι η εγγύηση αποζημίωσης σε μόλις 7 εργάσιμες ημέρες, για ζημιές που δεν υπερβαίνουν τα 10.000 ευρώ. Μια παροχή που την κατάλληλη στιγμή θα εκτιμήσεις, γιατί με ένα προσιτό κόστος έχεις πρόσβαση σε υπηρεσίες και παροχές που σε κάνουν να νιώθεις ασφάλεια. 

Επιπλέον, με ένα ασφαλιστήριο “Groupama Maison” σου προσφέρεται δωρεάν η υπηρεσία “Προνόμιο Υγείας” με την οποία έχεις πρόσβαση σε διαγνωστικές εξετάσεις σε ιδιαίτερα προνομιακές τιμές στον όμιλο Euromedica και σε διαγνωστικές εξετάσεις σε τιμές κρατικού τιμολογίου στον όμιλο Διάγνωση.

Αν είσαι ανάμεσα σε εκείνους που αναζητούν πλήρη προστασία για το σπίτι του και φυσικά την οικοσκευή σου, τότε επίλεξε ένα ασφαλιστικό πρόγραμμα που να σου προσφέρει συνολική κάλυψη απέναντι σε κινδύνους και πιθανές ζημιές. Έτσι, θα είσαι ήσυχος ότι έχεις κάνει το καλύτερο για το σπίτι και την οικογένειά σου.

Εγγραφείτε στο Newsletter