Ασφάλιση AirBnB & Ενοικιαζόμενων Κατοικιών: Προστάτεψε το Εισόδημά σου

Ασφάλιση καταλύματος για ενοικίαση: Δες πώς μπορείς να προστατεύσεις το εισόδημά σου αλλά και να αποζημιωθείς για τυχόν ζημιές που θα προκύψουν στην κατοικία σου κατά τη διάρκεια της βραχυχρόνιας μίσθωσης

Το καλοκαίρι έχει μπει για τα καλά, η αισιοδοξία επανακάμπτει, το ίδιο και η διάθεση για ταξίδια. Παράλληλα με την αύξηση του ενδιαφέροντος για μικρές και μεγαλύτερες αποδράσεις, «παίρνει τα πάνω της» και η αγορά ακινήτων βραχυχρόνιας μίσθωσης. Ειδικά στη χώρα μας, εν όψει της καλοκαιρινής σεζόν, αυξάνονται με ταχύτατους ρυθμούς τα ακίνητα που εντάσσονται σε πλατφόρμες τύπου BnB.* 

*Το αρκτικόλεξο που έχει επικρατήσει από τα αρχικά του Bed and Breakfast: Κρεβάτι και Πρωινό – ακόμη κι αν δεν προσφέρεται πρωινό!

Σύμφωνα με τα στοιχεία της ανεξάρτητης εταιρείας ερευνών AirDNA, η Ελλάδα είναι ο δημοφιλέστερος προορισμός για το προσεχές διάστημα. Η αύξηση στις κρατήσεις είναι υπερδιπλάσια σε σύγκριση με τον ευρωπαϊκό μέσο όρο και όλες οι ενδείξεις οδηγούν στο συμπέρασμα ότι η τάση θα συνεχίζεται αλματωδώς καθ’ όλη τη διάρκεια της θερινής σεζόν, με αποτέλεσμα τα καταλύματα προς ενοικίαση να μην αρκούν για να καλύψουν τη ζήτηση, ειδικά στους μη αστικούς προορισμούς.

Όσο λοιπόν αυξάνεται η ζήτηση, τόσο πληθαίνουν όσοι προσφέρουν δωμάτια, διαμερίσματα ή και ολόκληρα ακίνητα για βραχυχρόνια μίσθωση. Είναι άλλωστε ένας εύκολος τρόπος να αντλήσεις επιπλέον εισόδημα σε τόσο δύσκολες εποχές. Αρκεί βέβαια να διασφαλίσεις την κατοικία και κατ’ επέκταση τη μικρή σου «επιχείρηση» από πιθανούς και απίθανους κινδύνους. Πώς θα το πετύχεις; Μα ασφαλίζοντάς το!  

Γιατί είναι σημαντική η ασφάλιση του ακινήτου προς ενοικίαση
 

Οι χιλιάδες ιδιοκτήτες ακινήτων δεν θέλουν απλώς να αυξήσουν το εισόδημά τους, αλλά και να έχουν ήσυχο το κεφάλι τους. Είπαμε ότι η αισιοδοξία «χτυπάει κόκκινο» τις τελευταίες εβδομάδες για όσους ενοικιάζουν το ακίνητο τους μέσω AirBnB, αλλά αυτό δεν σημαίνει ότι πρέπει να παραβλέψεις τυχόν απρόβλεπτες καταστάσεις που ενδέχεται να προκύψουν. Διότι όπως όλοι ξέρουμε, οι απρόβλεπτες καταστάσεις συνεπάγονται και νέα έξοδα. Και ασφαλώς δεν είναι η εποχή για έξοδα.

Το κενό αυτό και την εύλογη ανησυχία των ιδιοκτητών τουριστικών καταλυμάτων προς ενοικίαση έρχεται να καλύψει το νέο πρόγραμμα ασφάλισης Groupama BnB. Το πρόγραμμα της Groupama Ασφαλιστικής καλύπτει την ευθύνη του ασφαλιζόμενου και αποζημιώνει τους φιλοξενούμενους για τυχόν σωματικές βλάβες αλλά και υλικές ζημιές κατά τη διάρκεια της διαμονής τους. Καλύπτει επίσης την ευθύνη του ασφαλιζόμενου έναντι τρίτων σε περίπτωση πυρκαγιάς κατά τη διάρκεια της βραχυχρόνιας μίσθωσης.

Έξτρα καλύψεις, έξτρα ασφάλεια
 

Αν και το απευχόμαστε, η πιθανότητα να προκληθούν μικρές ή μεγαλύτερες ζημιές από τον ενοικιαστή στο ακίνητό σου κατά τη διάρκεια της βραχυχρόνιας μίσθωσης, δεν είναι αμελητέα. Γι’ αυτό και είναι καλή ιδέα να σκεφτείς τις προαιρετικές καλύψεις που εντάσσονται στο πρόγραμμα της Groupama. 

Για παράδειγμα, μπορείς να επιλέξεις την ασφάλεια για εργοδοτική ευθύνη, εφόσον βέβαια απασχολείς προσωπικό για τις ανάγκες της βραχυχρόνιας μίσθωσης. Στο πρόγραμμα προβλέπεται και η προαιρετική κάλυψη για τη λειτουργία πισίνας (ή κολυμβητικής δεξαμενής). 


 

Τι καλύπτει η ασφάλιση Groupama BnB;

  • Σωματικές βλάβες τρίτων. Αν π.χ. ένας ένοικος τραυματιστεί αφού σκοντάψει στο χαλί.
  • Υλικές ζημιές τρίτων. Στην περίπτωση που για παράδειγμα, η ενοικιαζόμενη κατοικία πιάσει φωτιά και προκληθούν ζημιές στα προσωπικά αντικείμενα του ενοικιαστή.
  • Αστική ευθύνη συνεπεία πυρκαγιάς. Αν δηλαδή η φωτιά που έχει εκδηλωθεί στο ενοικιαζόμενο ακίνητο επεκταθεί, προκαλέσει ζημιές σε διπλανό σπίτι. 
  • Προαιρετική κάλυψη: Ασφάλιση ενοικιαζόμενης ιδιοκτησίας. Μία ακόμη χρήσιμη κάλυψη, ειδικά για όσους έχουν στο Airbnb που ενοικιάζουν πολύτιμα αντικείμενα, και η οποία ενεργοποιείται εάν για παράδειγμα καταστραφεί κατά λάθος η τηλεόραση από τον ενοικιαστή.

Πότε θα μπορούσε ένας ενοικιαστής να εγείρει απαιτήσεις κατά του ιδιοκτήτη της κατοικίας βραχυχρόνιας μίσθωσης;
 

Σε ορισμένες περιπτώσεις ο ενοικιαστής ενδέχεται να ζητήσει αποζημίωση από τον ιδιοκτήτη για ατυχήματα που συνέβησαν κατά την παραμονή του στην ασφαλιζόμενη κατοικία που μισθώνει μέσω πλατφόρμας τύπου BnB. Πότε όμως μπορεί να εγείρει απαιτήσεις ο ενοικιαστής; 

  • Αν για παράδειγμα, σκοντάψει στο χαλί ή γλιστρήσει στα σκαλοπάτια, με αποτέλεσμα να τραυματιστεί στο κεφάλι.
  • Ή αν τραυματιστεί σοβαρά από ένα κομμάτι σοβά που αποκολλήθηκε από το ταβάνι.
  • Εφόσον ένα από τα παιδιά της οικογένειας που μισθώνει το ακίνητο, τρέχοντας να βγει στη βεράντα, περάσει μέσα από τζαμαρία – η οποία δεν έχει την απαιτούμενη προειδοποιητική σήμανση, με αποτέλεσμα το τζάμι να σπάσει και να τραυματιστεί σοβαρά το παιδί. 
  • Αν ένας ένοικος προχωρημένης ηλικίας καθίσει σε μία καρέκλα που δεν διατηρείται σε τόσο καλή κατάσταση και η καρέκλα σπάσει, με αποτέλεσμα να υποστεί σοβαρό κάταγμα.
  • Εφόσον το ακίνητο διαθέτει πισίνα, μια κακοτεχνία ή ζημιά (όπως ένα σπασμένο πλακάκι) που ενδέχεται να προκαλέσει τον τραυματισμό του ενοίκου (ένα σοβαρό χτύπημα στο κεφάλι ή ένα κάταγμα) πιθανότατα θα οδηγήσει σε υψηλές οικονομικές απαιτήσεις εκ μέρους του ενοικιαστή.

Μέχρι ποιο ποσό μπορεί να αποζημιωθεί ο τρίτος;
 

Όπως και σε όλα τα ασφαλιστικά προγράμματα, η εταιρεία ευθύνεται κατ’ ατύχημα και αποζημιώνει για τον εκάστοτε καλυπτόμενο κίνδυνο μέχρι ένα ανώτατο ποσό (που το γνωρίζεις από πριν) και πέραν του ποσού της τυχόν απαλλαγής. Συγκεκριμένα και ανάλογα με το πρόγραμμα Γενικής Αστικής Ευθύνης Τουριστικής Κατοικίας / Διαμερίσματος Groupama BnB τα όρια ευθύνης είναι τα εξής:

Groupama BnB Eco

  • Σωματικές Βλάβες: € 50.000 κατ’ άτομο, € 100.000 ομαδικό ατύχημα
  • Υλικές ζημιές: € 50.000, Ανώτατο όριο ευθύνης: € 150.000

Groupama BnB Value

  • Σωματικές Βλάβες: € 100.000 κατ’ άτομο, € 200.000 ομαδικό ατύχημα
  • Υλικές ζημιές: € 100.000, Ανώτατο όριο ευθύνης: € 300.000

Groupama BnB Plus

  • Σωματικές Βλάβες: € 150.000 κατ’ άτομο, € 300.000 ομαδικό ατύχημα
  • Υλικές ζημιές: € 150.000, Ανώτατο όριο ευθύνης: € 450.000

Αν αναζητάς περισσότερες πληροφορίες για την ασφάλιση του ενοικιαζόμενου σπιτιού σου σε πλατφόρμες όπως το Airbnb και θέλεις να διαβάσεις αναλυτικές πληροφορίες για τα νέα προγράμματα Γενικής Αστικής Ευθύνης Τουριστικής Κατοικίας ή Διαμερίσματος Βραχυχρόνιας Μίσθωσης κάνε κλικ εδώ

Αλήθεια ή μύθος: ασφαλίζει το AirBnB το ακίνητό μου;

Αρκετοί ιδιοκτήτες θεωρούν ότι οι όροι που αποδέχονται όταν καταχωρούν το ακίνητό τους προς μίσθωση στις πλατφόρμες τύπου BnB, περιλαμβάνει και την ασφάλιση του ενοικιαζόμενου σπιτιού. Η αλήθεια όμως είναι ότι η πιο γνωστή πλατφόρμα του κλάδου, το AirBnB, προσφέρει απλώς την «Εγγύηση Οικοδεσπότη» και την «Ασφάλεια Προστασίας Οικοδεσπότη», οι οποίες παρέχουν μεν βασική κάλυψη, αλλά όπως τονίζεται ρητά στους όρους της σύμβασης «οι εγγυήσεις δεν αντικαθιστούν την ασφάλιση ιδιοκτήτη ή ενοικιαστή ή την επαρκή κάλυψη αστικής ευθύνης». Γι’ αυτό και η BnB πλατφόρμα προτρέπει τους συνεργάτες της να επικοινωνήσουν με τον ασφαλιστικό τους πράκτορα, προκειμένου να βεβαιωθούν ότι η καταχώρηση έχει επαρκή κάλυψη αστικής ευθύνης και προστασία ιδιοκτησίας. 

Ποια είναι τα οφέλη της ασφάλειας Groupama BnB


Το πρόγραμμα Γενικής Αστικής Ευθύνης Τουριστικής Κατοικίας Groupama BnB είναι ο πιο οικονομικός και προσιτός τρόπος για να αποκτήσεις ολοκληρωμένη προστασία του καταλύματος προς ενοικίαση, καθώς το πρόγραμμα συνδυάζει πολλαπλές καλύψεις για απρόβλεπτους κινδύνους. Παράλληλα, το πρόγραμμα διασφαλίζει τη γρήγορη εκτίμηση των ζημιών και την άμεση καταβολή αποζημίωσης σε περίπτωση ζημιάς.

Εξειδικευμένα προγράμματα ασφάλισης ακινήτων προς ενοικίαση
 

Αν θέλεις ακόμη πιο «ενισχυμένη» και ολοκληρωμένη προστασία της ιδιοκτησίας σου όταν προσφέρεις το ακίνητό σου για ενοικίαση, η Groupama σου παρέχει ευρεία γκάμα επιλογών με τα προγράμματα ασφάλισης Expert Hotel. Το Expert Hotel παρέχει πλήρη κάλυψη για την ασφάλιση τουριστικών καταλυμάτων προς ενοικίαση και είναι ιδανικό για ξενοδοχεία και ενοικιαζόμενα δωμάτια .

Αλλά ακόμα κι αν αποφασίσεις να μην ενοικιάσεις την κατοικία σου, μπορείς να απαλλαγείς από κάθε έγνοια σε περίπτωση ατυχήματος, μικρού ή μεγάλου, με τα προγράμματα ασφάλισης σπιτιού Maison.

Εγγραφείτε στο Newsletter