Οδός Αποταμίευσης: 5 Εύκολοι Τρόποι για να Δημιουργήσεις Ένα Κεφάλαιο

Εάν μέχρι σήμερα η αποταμίευση δεν ήταν για εσένα προτεραιότητα, μη νιώθεις άσχημα. Σύμφωνα με έρευνα που έγινε στην αρχή του έτους, το 55,4% των Ελλήνων είναι οικονομικά ευάλωτο. Δηλαδή, δεν διαθέτει αποταμιεύσεις που μπορούν να τους συντηρήσουν για πάνω από 3 μήνες.

Είναι γεγονός ότι η περίοδος που διανύουμε είναι αβέβαιη και γεμάτη προκλήσεις. Όμως, η νέα αυτή πραγματικότητα κρύβει πολλές ευκαιρίες για αποταμίευση. Δες τη νέα χρονιά σαν αφορμή να θέσεις ένα νέο στόχο και διάβασε παρακάτω μερικούς εύκολους τρόπους για να τον πετύχεις.

Τα καλά νέα είναι ότι ποτέ δεν είναι αργά (ούτε πολύ νωρίς) για να ξεκινήσεις!

5 Τρόποι να Πετύχεις το Στόχο σου για Αποταμίευση
 

Το φετινό μήνυμα του Παγκόσμιου Ινστιτούτου Ταμιευτηρίων για την Παγκόσμια Ημέρα Αποταμίευσης είναι: «Όταν αποταμιεύετε λίγο, μεγάλα πράγματα μπορούν να ακολουθήσουν».

Το μυστικό πίσω από την αποταμίευση δεν είναι ένα τεράστιο εισόδημα, αλλά να συνειδητοποιήσεις πού πηγαίνουν τα χρήματά σου κάθε μήνα. Έπειτα, να ορίσεις ένα ποσό, που θα νιώθεις άνετα να αποταμιεύεις ανά τακτά χρονικά διαστήματα, με βάση τις ανάγκες σου.

Δες παρακάτω μερικούς τρόπους:

1. Αναγνώρισε τις Ανάγκες και τα Έξοδά σου
 

Οι περισσότεροι δεν γνωρίζουν πού ακριβώς ξοδεύουν τα χρήματά τους κάθε μήνα. Γι΄αυτό, εκτός από τα πάγια έξοδά σου (λογαριασμοί, ενοίκιο, βενζίνη κλπ.) χρειάζεται να παρακολουθείς τις αγορές και όλα εκείνα τα μικροέξοδα (καφές ή φαγητό απέξω, συνδρομές κλπ.) που δεν συνειδητοποιείς τη συχνότητά τους. Φυσικά από τη λίστα σου δεν πρέπει να λείπουν και τα απρόβλεπτα έξοδα.

Ένας εύκολος τρόπος να τα παρακολουθείς και να αναγνωρίσεις τυχόν περιττές «σπατάλες» είναι να κατεβάσεις μία εφαρμογή διαχείρισης στο κινητό σου και να περνάς αυτόματα κάθε έξοδο.

2. Βρες Τρόπους να Καταναλώνεις πιο Έξυπνα
 

Εάν ξέρεις πού πηγαίνουν τα χρήματά σου και τις αδυναμίες σου τότε ένας επιπλέον τρόπος να αποταμιεύσεις είναι να βρεις τρόπους να καταναλώνεις πιο έξυπνα. Για παράδειγμα, μπορείς να ενημερώνεσαι για τις προσφορές στα προϊόντα που σε ενδιαφέρουν στο σουπερμάρκετ, να επωφελείσαι από προγράμματα συλλογής πόντων ή ακόμα και να μειώσεις μικρά, αλλά επαναλαμβανόμενα έξοδα.

Για παράδειγμα, εάν συνηθίζεις να παίρνεις καφέ απέξω τις καθημερινές δοκίμασε να τον φτιάχνεις στο σπίτι ή στο γραφείο. Έτσι στο τέλος του μήνα θα έχεις εξοικονομήσει 30€*!

3. Βάλε Έναν Στόχο Αποταμίευσης


Ένας άλλος τρόπος να ξεκινήσεις να αποταμιεύεις και να το τηρήσεις είναι να θέσεις έναν στόχο αποταμίευσης, ο οποίος να είναι σημαντικός για εσένα. Μπορεί να είναι, ένα ταξίδι που θες να κάνεις, η απόκτηση σπιτιού/αυτοκινήτου, η χρηματοδότηση της επιχείρησής σου, η δημιουργία ταμείου έκτακτης ανάγκης (emergency fund) κλπ.

4. Χρησιμοποίησε τον Κανόνα 50/30/20
 

Εάν σου αρέσει ο προγραμματισμός, τότε αποταμίευσε με βάση τον Κανόνα 50/30/20.
Αυτός ο κανόνας σε βοηθάει να μοιράσεις το εισόδημά σου σε 3 βασικές κατηγορίες, ανάλογα με το ποσοστό που αναλογεί σε κάθε κατηγορία:

  • Aνάγκες 50%
  • Επιθυμίες 30%
  • Αποταμίευση 20%

5. Απόκτησε Ένα Πρόγραμμα Αποταμίευσης/Επένδυσης
 

Ήρθε η ώρα ο παιδικός κουμπαράς να μεταμορφωθεί σε ένα πρόγραμμα αποταμίευσης και εσύ, συνειδητά πλέον, να ακολουθήσεις την οδό της συστηματικής αποταμίευσης. Με το πρόγραμμα «Οδός Αποταμίευσης Περιοδικών Καταβολών» δημιούργησε, σταδιακά και χωρίς στερήσεις, με συστηματική αποταμίευση, ένα σημαντικό κεφάλαιο για να το αξιοποιήσεις αργότερα όπως εσύ επιθυμείς.

Εσύ ορίζεις:

  • το ποσό που θα αποταμιεύεις και κάθε πότε θα το κάνεις
  • ένα ή συνδυασμό περισσότερων επενδυτικών οχημάτων που θα συνδέονται με τις αποταμιεύσεις σου
  • τη διάρκεια των αποταμιεύσεών σου

Επίλεξε τον τρόπο αποταμίευσης που σου ταιριάζει και ξεκίνα από σήμερα να δημιουργείς το μέλλον σου!

* Για τις ανάγκες του παραδείγματος το κόστος ενός καφέ έχει υπολογιστεί στο 1,5€.

Εγγραφείτε στο Newsletter